K+F+I

Cégünk integrált K+F+I tevékenységet végez a klíma-környezet- és egészségvédelem, a bioenergetika és biotechnológia területén.


Mikroalgák és archaeák


FŐBB ALGASZAPORÍTÁSI PARAMÉTEREK

Biotechnológiai folyamatok intenzifikációja archaeákkal:

Klíma-, és környezetvédelmi funkciók:

A komplexum hatásai:

Felhasználás lehetőségei és perspektívák:


Kapcsolódás meglévő rendszerekhez


Kapcsolódás biogáz és depóniagáz-hasznosító üzemekhez:

Kapcsolódás bioetanol és egyéb szén-dioxid és klímagáz kibocsátó üzemekhez (fosszilis és biomassza erőmművek, cemetgyárak, hőerőművek, pirolízis-folyamatokat alkalmazó egységekhez):

Kapcsolódás egyéb megújuló energiás erőművekhez (szélerőmű, napkollektoros energia előállítás):

Kapcsolódás szennyvíztelepekhez:

Kapcsolódás CNG, LNG termelő egységekhez

Kapcsolódás biodiesel, bioetanol termelő egységekhez, biofinomító és töltőállomás

Kapcsolódás hulladékhasznosító üzemekhez

Kapcsolódás fafeldolgozó üzemekhez

Specifikus tevékenységeink:


Fejlesztés

Cégünk mikroalga technológiája készen áll arra, hogy ipari méretekben is kipróbálásra kerüljön, és bizonyítsa létjogosultságát.
Az elsődleges cél az, hogy létrehozzunk egy ipari méretű tesztüzem, ezzel is megkönnyítve a nagyobb berendezések méretezését (10 tonna/nap CO2; 5 tonna/nap alga biomassza; 0625 MWel kapacitás), amelyhez szükséges a 100 m3 fotobioreaktor kapacitás. Alternatív megoldásként egy bioüzemanyag üzem csatlakoztatásával akár 1600 liter bioüzemanyagot lehetne előállítani naponta a fenti mennyiségű algából. Az üzem referenciaként szolgálhat és megkönnyítheti a nagyszabású erőművek megtervezését.
Az üzem automatizált, a folyamatok ellenőrzése révén többfunkciós intézkedések és a helyi, valamint a távoli felügyelet számítógépes rendszerek segítségével valósítható meg. A technológia zárt, számítógép vezérelt, hogy termékek ne legyenek kitéve a víz vagy a levegő szennyezéseinek. Előnyös, ha az üzem közelében már van meglévő/működő termálkút, ásványvízforrás, valamint nagy szén-dioxid, vagy klíma gáz kibocsátó források, mint például: erőművek, fűtőművek, szennyvíztisztítók, vegyi üzemek, bioetanol üzemek, pincészetek, cukorgyárak, szénégetők, biogáz üzemek és más fermentációs üzem. A folyamat során az betáplált anyagok oldott és a kötött szén-dioxid-tartalma is felhasználható.
A nagyüzemi berendezés telepítése után egy kisebb egységnek a működési mód megváltoztatásának előkészítése lesz a funkciója, ill. itt fog történni az előszaporítás. A működés során a kisebb egység segítségével további kutatásokat lehet végezni a biotechnológiai eljárásokkal kapcsolatosan; az optimalizálás, az automatizált folyamatirányítás elvégezhető, számítógépes adatgyűjtés és szimuláció szintén megvalósítható, és a megvalósíthatósági tanulmány is elkészíthető egy esetleges kapacitásbővítést megelőzően. Az üzem mérete szükség szerint változtatható, a termelő egységek megvalósíthatóak együttesen vagy önállóan, akár a fokozatos megvalósítás is lehetséges. Az üzem bővíthető moduláris módon, az új termékek, fejlesztések és új igényeknek és követelményeknek megfelelően.
Az üzem energiafogyasztása a saját maga által megtermel energia 15-20% -a, azonban a működési költségek minimálisak lesznek abban az esetben ha van termálvíz, egyéb típusú tápvíz, saját szén-dioxid forrás (fermentációs gáz, biogáz, vagy füstgáz kibocsátás). A termékek, a magas hozzáadott érték következtében az üzem alacsony működési költségeit eredményezik, melynek segítségével igen jövedelmező.
Integrált fenntartható Klíma- Környezet- és Egészségvédelmi- Biotechnológiai – Bioenergetikai és Biofinomító Komplexum (KliKöEgVé3BiK) mikroorganizmusok és hulladékok különféle hasznosítására.


Innovatív aspektusok, előnyök:

A jelenlegi és a potenciális alkalmazási területekről:

Dinamikus fotokatalitikus bioreaktorok (saját fejlesztés):

Telejeskörű mérnöki munka végzése:

TŐZSÉR BÉLA

Európamérnök, ipari bioenergetika, biotechnológia, környezet- és klímavédelem, ökológiai termékek, vízanalízis, vízkezelés, senior szakértő, biomérnök, tervező mérnök/szakértő, energetika- és vízkezelés szakértő, felelős műszaki vezető, energetikai- és biotechnológiai auditor, projektmenedzser, MMK 17-0017, EU16931, WEF 1687301EUC-REA: CT-EX2006C115235, EUC-EACI: CT-EX 2008C00483, EU Commission – Reg.Nr. EC-EACI- EEN 12 HU 50S2 3NVI; UN UNIDO, FAO, WIPO registration; Nr.:237942; company wasregistered to the United Nations Global Marketplace (WIPO, UNIDO, FAO) at February 2013; H2020 evaluator C115235-107/2015

Székhely cím:
Envihorizont Kft: 3066 Kutasó, Toldi u.4.
Envirosan Bt: 2161 Csomád, Szent István u. 48.
Laboratórium:
7100 Szekszárd, Flórián u. 4.
Levelezési cím:
7101 Szekszárd, Pf.199.
E-mail:
gemd@envizont.hu,
envirosan.technologia@gmail.com